Den store krig

I efteråret 1914 gik Europa i krig. En krig som fik store konsekvenser for dem, der deltog, men også for dem, som holdt sig udenfor. Professor Nils Arne Sørensen leder os gennem optakten til krigen og rædslerne på slagmarken til de aftryk på eftertiden som krigen fik.

Mordet i Sarajevo

I august 1914 blev den østrigske kronprins myrdet i Sarajevo. Mordet blev den berømte dråbe, der fik en masse dominobrikker til at falde og i løbet af kort tid var det meste af Europa involveret i en destruktiv krig. Men hvad var det for et Europa, der gik i krig, kunne det være undgået og skete det under jubel og sang?

Krigen i skyttegraven og derhjemme

Krigen blev ikke en hurtig krig som man forventede. I stedet udviklede krigens sig til en langtrukken affære med millioner af soldater, der blev sendt til fronten, hvilket betød, at der blev endnu mere brug for den kvindelige arbejdskraft på hjemmefronten.

Den vundne krig og tabte fred?

Da kanonerne endelig tav i slutningen af 1918 var verden på mange måder forandret. Krigen havde været med til at fremskynde en udvikling som stadig præger vores samfundsmodel.