Romerriget

For mere end 2000 år siden udviklede et lille bysamfund sig til den dominerende magt på først den italiske halvø og siden det meste af Europa. Byen hed Rom og riget blev kaldt Romerriget. Et rige, der bestod gennem flere hundrede år. I en række podcast forsøger vi at fortælle historien om Romerriget.

Den romerske triumf

En triumf var det ypperste en romersk hærfører kunne opnå. Det var en festdag i Rom, der blev skrevet ind i historien og måske endda markeret med en triumfbue. I selskab med lektor Carsten Hjort Lange fra Aalborg Universitet tager vi turen ad triumfvejen og ser på historien om den romerske triumf – de mytiske, de historiske, dem der gik politik i og de mere specielle, hvor det til tider gik helt galt.

Det østromerske eller byzantinske rige

Hvornår faldt Romerriget? I 476 da Romulus Augustulus blev afsat eller den 29. maj 1453, da osmannerne erobrede Konstantinopel. Sammen med professor Christian Høgel dykker vi ned i historien om Det østromerske Rige eller Det byzantinske Rige, som det også kaldes. Var det et romersk rige, et græsk rige eller noget helt tredje, og hvordan forvaltede de den romerske arv?

Augustus - Den første romerske kejser

Da man ved Cæsars død i 44 f.v.t. åbnede hans testamente gemte det på en overraskelse. Cæsar adopterede den unge og forholdsvis ukendte Octavian. Hermed startede Octavian en politisk karriere og projekt, der forvandlede Rom til et monarki med Octavian som som kejser med tilnavnet, Augustus – den ophøjede. I selskab med lektor Jesper Majbom Madsen fra SDU kigger vi nærmere på Augustus. 

Cæsar - Manden og Myten

Cæsar er måske den mest berømte romer. Så berømt, at han også har fået en hovedrolle i tegneserien Asterix. Men hvem var Cæsar? Hvor kom han fra, hvad ville han og hvorfor blev han myrdet? Det er nogle af de spørgsmål, vi i selskab med lektor Jesper Majbom Madsen søger svar på i denne podcast.

Gladiatorer

De kæmpede på liv og død – eller gjorde de? I denne podcast dykker vi ned i historien om gladiatorerne i Romerriget. Hvem var de, hvor kom de fra og hvorfor holdt kampene op? I selskab med lektor ved SDU Jesper Carlsen tager vi på en tidsrejse tilbage til dengang, da to bevæbnede mænd kunne underholde 50.000 mennesker i Roms arena, Colosseum

Slaver

De var overalt i Romerriget. I byen, på markerne og i den kejserlige administration: Slaverne. Lektor ved SDU Jesper Carlsen giver os en indføring i, hvor man fandt slaverne i Romerriget, hvilken betydning de havde og ikke mindst de mange forskellige slags forhold, som slaverne levede under.